Kaki bengkak semasa hamil, kenapa dan cara mengatasinya

By
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*




Entri khas untuk ibu2 yang sedang mengandung, macam saya :)


Biasanya masalah Bengkak Kaki ni berlaku di sebabkan lebihan air di dalam badan kita, yang mana keadaan ni biasanye berlaku bila dah masuk ke Trimester ketiga.Tapi, ada juga sesetengah wanita hamil yang telah melalui masalah ini ketika penghujung Trimester kedua.Masalah ini biasanya akan hilang dengan sendiri nya bila tiba saat bersalin..

Melalui pengalaman saya masa hamil pertama dulu, saya mula mendapat masalah ini ketika kehamilan saya berusia 7 bulan, masa tu berat badan dah bertambah dengan banyaknya, tapi keadaan tu tak lama..lebih kurang 3 minggu je, kemudian kembali normal.. sehinggalah ke saat bersalin. Bukan tu aje.. Hb sy low (sblm mengandung pun selalu Hb low), kaki tangan selalu kebas, selalu rasa x larat.

Kehamilan kedua ni..saya amalkan suplemen Shaklee untuk wanita hamil..dan Alhamdulillah sekarang ni kandungan dan 8 bln.. dan kesihatan saya berada pada tahap yang baik.. Hb tip top, tekanan darah normal, takde masalah sembelit, tiada bengkak-bengkak kaki, takde kebas-kebas tangan dan kaki, tiada sakit2 badan, tidak mudah rasa letih walaupun tak cukup rehat… dekat-dekat nk bersalin ni..si abang agak meragam sikit..maklumlah nk dapat adik..dia mcm buat perangai sikit..manja terlebih.. Saya rasa bersyukur sangat2 sebab dibukakan pintu hati untuk mencuba Shaklee.



Kalau anda mengalami masalah bengkak2 kaki..teruskan pembacaan anda ye…


Bengkak pada kaki biasanya membuatkan ibu berasa kurang selesa. Bengkak ini juga mungkin mengakibatkan ibu terpaksa menukar kasut. Ketahui kenapa ia terjadi dan bagaimana untuk mengurangkannya...

Kenapa Kaki Bengkak Ketika Hamil?
Perut anda yang membesar semasa hamil memberikan banyak tekanan kepada pengaliran darah dari bahagian bawah badan ke atas terutamanya jika anda duduk terlalu lama di pejabat atau di dalam kenderaan. Cecair ini akan banyak mengumpul di bahagian kaki anda dan menyebabkan kaki bengkak. Keadaan ini dipanggil edema. Ia biasanya terjadi di trimester ketiga kehamilan.


Bengkak ini akan surut selepas anda melahirkan. Tetapi anda boleh mengurangkannya semasa hamil dengan mengamalkan perkara berikut:

* Jangan duduk atau baring terlalu lama. Sekali-sekala bangun dan berjalan.

* Tidur mengiring ke sebelah kiri dapat mengurangkan tekanan saraf, saraf terbesar terletak di sebelah kanan.

* Naikkan kaki anda ke atas seboleh mungkin.

* Rendam kaki dalam air sejuk.

* Jangan menyilang kaki semasa duduk terutamanya dalam masa yang lama.

* Regangkan kaki anda dan pusingkan pergelangan kaki anda, begitu juga jari-jari kaki anda. Gerak-gerakkan.

* Minum air secukupnya. Sebenarnya ini membantu untuk mengurangkan pengumpulan air dibawah kulit dan boleh mengurangkan bengkak di kaki

* Gunakan kasut dan stokin yang selesa. Jangan pilih yang ketat.

* Kurangkan pengambilan garam dan makanan pedas.

* Gunakan penyokong perut untuk wanita hamil untuk mengurangkan tekanan.

* Amalkan senaman yang sesuai untuk wanita hamil.

* Amalkan pemakanan yang sihat dan elakkan dari mengambil junk food. Pengambilan suplemen/vitamin disarankan kepada mereka yang tidak mempunyai pengambilan makanan mengikut piramid makanan yang seimbang demi memastikan ibu terus sihat dan bayi yang dikandung membesar dengan baik.


Berhati-hati
Hubungi doktor anda jika anda dapati anda turut mengalami:
* muka atau keliling mata bengkak.
* tekanan darah tinggi.
* kencing kotor.
* sebelah kaki kelihatan lebih bengkak daripada yang lagi satu.


Saya sengaja highlightkan part pemakanan seimbang dengan kaler merah tu.. supaya anda ambil lebih perhatian betapa pentingnya pemakanan seimbang kepada diri dan bayi yang dikandung.

Ini adalah suplemen yang saya cadangkan untuk wanita yang sedang hamil.



 trimester 1 : Vitalea, B complex, vitamin C dan Ostematrix(kalsium)
trimester 2&3 : Vitalea, B complex, vitamin C, Ostematrix(kalsium) dan Omega guard.

Add-on yang digalakkan : ESP(energizing soy protein) -sebaiknya diamalkan lebih2 lagi jika anda masih bf baby


(Vitalea ni killer product utk Shaklee (di oversea sangat dikenali sebagai vitamin prenatal))

************************************

Info tambahan:
Vita-Lea Iron Formula Vita-Lea adalah multivitamin (jadi x perlu ambil obimin dah). Di dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung.

Vitamin B Compleks
B Compleks Shaklee adalah unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya 'spina bifida'. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.

Vitamin C
Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam penghadaman zat di samping Vitamin C meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh. 1 biji vitamin C bersamaan dengan 7 biji oren. Mampukah kita nak makan 7 biji oren sehari? Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.


OsteMatrix(calcium magnesium)
Ibu yang mengandung memerlukan 1000mg-1300mg sehari. Ostematrix ini mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Kiranya 3 in 1 la..Setiap 1 biji OsteMatrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya..vitmain D pula untuk merangsang penyerapan kalsium. Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.Sekiranya ibu mengandung kekurangkan kalsium ia akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Ini kerana apabila kalsium untuk bayi tidak mencukupi maka badan ibu dengan sendirinya menarik kalsium dari tulang ibu untuk membantu menguatkan bayi dan kesannya ibu mungkin terdedah kepada risiko mendapat osteoporosis di usia tua.


Energizing Soy Protein
Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui se-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. Sangat diperlukan oleh wanita yang mengandung dan menyusukan anak. Penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit. ESP juga memberi ibu tenaga di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk. Ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Selain itu, protein ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi. Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah. Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3 bagi membantu memaksimumkan pertumbuhan fetus.


Nanti, masuk trimester kedua, bolehlah mulakan pengambilan fish oil (biasanya kita ambil Neurogain). Dalam Shaklee pun ada fish oil, namanya Omega Guard.

Omega 3 (Omega Guard)
Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan otak dan mata baby. Untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan
______________________________________________________________________________

So, itulah dia vitamin2 yang disyorkan semasa hamil. Maybe ada yang tanya, asid folik takyah ambil ke sebab takde pulak nampak asid folik dalam set di atas kan? Untuk pengetahuan anda, pengambilan Vitalea with Iron Formula + B Complex sebenarnya telah membekalkan jumlah asid folik yang diperlukan oleh preggies iaitu sebanyak 400 mcg (200 mcg + 200 mcg). Extra pula sebab vitalea ni dah lengkap dengan iron. Dan extra lagi sebab vitamin Shaklee adalah vitamin natural, semulajadi BUKAN SINTETIK.

jika berminat, Saya boleh dihubungi di: 

hp : 019-4771733
email : norhanita_my@yahoo.com
FB : Norhanita
FanPage FB : OSC-MBMB

3 comments:

  1. Anonymous09:15

    BAPE HARGA UTK. SEMUA SET EUPHORIA PREGGY SET TRIMESTER 2&3 YE..

    ReplyDelete
  2. minta email sy di norhanita_my@yahoo.com atau sms ke 019-4771733 untuk maklumat lanjut..saya reply disana

    ReplyDelete
  3. APLIKASI KARTU KREDIT DAN KTA (PERSONAL LOANS) ONLINE
    INGIN BUAT KARTU KREDIT ATAU KREDIT TANPA AGUNAN?
    SAYA BANTU BUAT
    Apakah Anda merencanakan pernikahan, merenovasi rumah, membayar uang sekolah anak-anak, atau bahkan mengajak orang-orang tercinta dalam perjalanan liburan Anda? Personal Loan dapat membuat hidup Anda lebih mudah. Produk pinjaman kami juga tersedia jika Anda ingin melakukan pembelian lainnya.
    Dapatkan Manfaat Dari Personal Loan Kami
    fasilitas :
    Dapatkan Manfaat Dari Personal Loan Kami :
    * Jumlah pinjaman hingga IDR 200 juta
    * Tanpa agunan, persyaratan mudah dan proses yang cepat
    * Pembayaran dengan cicilan tetap dan terjangkau setiap bulan
    * Perlindungan asuransi jiwa dari kewajiban pelunasan seluruh hutang apabila Anda mengalami musibah
    Tarif dan biaya
    * Untuk pinjaman >= 30 juta maka biaya adminitrasi (provisi) dikenakan 1,75% sudah termasuk biaya asuransi.
    * Sedangkan pinjaman < 30 juta maka biaya adminitrasi (provisi) dikenakan 3,5% sudah termasuk biaya asuransi.
    * Biaya Materai 6.000 (di form aplikasi)
    * Biaya Keterlambatan, 5% dari pembayaran bulanan atau IDR 60,000 yang mana lebih tinggi.
    * Pelunasan Dini, 5% dari sisa pokok terhutang
    Anda berminta hub IRVAN . PIN 7EA8D6FD TELP 088215334251. 085600125176

    ReplyDelete

Labels

ACE Advanced Joint Health Tablet aktiviti shaklee alfalfa complex antioksidan arthritis asma asthma atlit B-complex badan berasid batuk batuk kering / tibi bayi pramatang bengkak kaki berpantang berpuasa BMI bokitta buasir buku cabaran CarotoMax cawangan shaklee cepat hamil Chewable Vita-C 100 mg Cinch Energy Tea Mix cinch shake cinch shake mix cirit birit clogged duct Collagen Powder CoQ10 CoQHealth Plus cyst daftar ahli darah tinggi demam demam campak detox Diabetes diet DTX Complex e-book Ekzema endometriosis Energizing Soy Protein ESP ESP ~ Soy protein isolate powder FAQ fibroid for sale foremilk Garlic Complex gastrik gathering jutawan gemuk get clean water pitcher gigi dan gusi GLA Complex gout gula Halal hamil hb rendah healing crisis Herb-Lax Herbal Blend MultiPurpose Cream hindmilk Hubungan intim Suami Isteri hypertiroid hypotiroid ibu mengandung ibu menyusu bayi info info penyusuan info Shaklee interferon jana pendapatan dari rumah jerawat JJCM kalsium kanser kebas keguguran rambut kelebihan ahli shaklee kelemumur kencing manis kencing tak lawas kentut vagina keracunan makanan kesihatan jantung kesihatan kardiovaskular kesihatan sendi kesihatan umum kesuburan klinikal test kolesterol tinggi krisis pemulihan Kulit cantik Lecithin lepas bersalin makanan dalam pantang masalah keputihan Master celebration mata rabun Mealshake menyusu bayi Mighty Triple Gems Migrain milkbooster my life with shaklee National Conference Shaklee Nutriferon nutrisi kanak-kanak OmegaGuard order order DISINI Ostematrix osteoporosis pakej khas parut PCOS pendapatan sampingan penjagaan rambut Penyakit batu karang penyusuan Penyusuan Susu Ibu Performance Drink period tidak teratur perokok Petua phytocol ST pneumonia pori-pori besar power pumping produk promosi prosante psoriasis puasa puting tenggelam rabun silau rambut berminyak rangkaian pengedar shaklee rangkaian percutian relaktasi resdung resepi review suplemen Shaklee reward shaklee sakit kepala sakit sendi sakit tekak selingan selsema sembelit sendi senggugut Set Berpantang Shaklee set breastfeeding set Family wellness Shaklee set kesihatan wanita set kurus set men's vital health set wanita hamil silika gel Sistemik Lupus Erythematosus-SLE strok sukar hamil suplemen ibu menyusu bayi Suplemen dalam pantang suplemen kanak-kanak suplemen turunkan berat suplemen untuk kesuburan suplemen wanita hamil Sustained Released vitamin C susu formula susu ibu susu merudum susuibu tambah berat badan tambah pendapatan teknik lekapan tenaga testimoni testimoni berpantang testimoni collagen powder testimoni ibu menyusu testimoni kulit cantik testimoni kurus testimoni wanita hamil tips tips banyakkan susu ibu Tips Cantik tips ibu hamil tips melancong ibu hamil tips penyusuan tiroid tonsilitis tumit kaki merekah turunkan berat Vita-Lea Vita-Lea for Children vitamin B Complex vitamin E complex vitamin menambah tenaga vitamin untuk kanak-kanak vitamin untuk kulit cantik vitamin untuk perokok vivix wakil Cash on Delivery (COD) wanita hamil woman health set zinc

SUBSCRIBE NOW

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Artikel Terkini

Popular Posts