Semak Kandungan Gula Dalam Susu Formula Bayi

By
Assalamualaikum wbt Dan Salam Sejahtera..


source :  Nyz Hj. Hashim

Perasan tak ada iklan kat tv mengenai http://www.semakgula.com.my/ ? Mungkin ramai yang perasan, tapi tak ambil apa-apa tindakan. Sedarkah anda tentang bahaya pengambilan gula tambahan kepada kita semua? Lebih-lebih lagi kepada bayi..

Ok.. Di bawah ini saya kongsikan panduan untuk menyemak kandungan gula di dalam susu formula bayi anda menggunakan Kalkulator Gula menerusi laman web http://www.semakgula.com.my/
Ambil tin atau kotak atau plastik susu formula anak anda. Lihat pada bahagian Kandungan Nutrisi atau Food Nutrision seperti gambar di bawah.



Buka laman web www.semakgula.com.my . Boleh buat pilihan sama ada mahu paparan dalam bahasa inggeris atau bahasa malaysia.


Pilih umur anak anda.




•Lengkapkan bahagian Karbohidrat Per Hidangan (A) dan Saiz Hidangan (B). Rujuk pada gambar Kandungan Nutrisi di atas.

•Kemudian, tekan butang KIRA SEKARANG.


•Berikut adalah paparan mengenai gula tambahan. - Keputusan Kalkulator Gula



Contoh di atas saya ambil daripada salah satu susu formula yang agak popular. Padan pun susu tu mahal, rupanya, sbb tinggi kandungan gula. Gula kan mahal. Hehehe… Bayangkan, setiap hari, tanpa kita sedari, anak kita mengambil purata 8 sudu gula tambahan sehari??? Belum kira lagi kalau makan gula-gula, aiskrim dan lain-lain.. Harap selepas ini, ibu bapa lebih prihatin dalam pemilihan susu formula untuk anak-anak mereka. Sedar akan bahayanya gula tambahan jika diambil secara berlebihan. Jangan hanya pilih jenama dan populariti sahaja. Baca kandungan nutrisi terlebih dahulu. Buat lah pilihan yang terbaik!



•KESAN BURUK PENGAMBILAN GULA BERLEBIHAN


Apakah kesan jika mengambil gula tambahan secara berlebihan?

1.Melemahkan sistem imunisasi (melawan penyakit).

2.Mengganggu imbangan galian dalam badan.

3.Kanak-kanak menjadi hiperaktif, gelisah dan nakal.

4.Kanak-kanak rasa mengantuk dan kurang cerdas.

5.Menjejaskan pencapaian kanak-kanak dalam pelajaran.

6.Meningkatkan paras trigliserid.

7.Melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria.

8.Merosakkan buah pinggang.

9.Mengurangkan kolesterol yang baik (HDLs)

10.Menggalakkan pertumbuhan kolesterol bahaya (LDLs).

11.Mengurangkan kromium dalam badan.

12.Mengurangkan kuprum dalam badan.

13.Mengganggu serapan kalsium dan magnesium oleh sistem badan.

14.Menyebabkan kanser payudara, ovari, prostat dan dubur.

15.Menyebabkan kanser kolon (usus besar), wanita amat berisiko tinggi.

16.Faktor kepada kanser pundi hempedu.

17.Meningkatkan paras glukosa dalam darah dengan cepat.

18.Melemahkan penglihatan.

19.Meningkatkan paras serotonin yang menyempitkan pembuluh darah.

20.Hipoglisemia.

21.Perut berasid.

22.Meningkatkan paras adrenalin di kalangan kanak-kanak.

23.Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari.

24.Mempercepatkan proses penuaan, kulit berkedut dan uban pada rambut.

25.Membawa kepada ketagihan alkohol.

26.Merosakkan gigi.

27.Punca utama obesiti.

28.Meningkatkan risiko penyakit crohn dan kolitis berulser.

29.Bengkak saluran usus di kalangan pesakit gastrik.

30.Artritis.

31.Lelah.

32.Pembentukan batu dalam ginjal.

33.Jangkitan yis atau kandidiasis.

34.Pembentukan batu karang dalam hempedu.

35.Sakit jantung iskemik.

36.Apendiks.

37.Meransang tanda-tanda multiple sclerosis.

38.Pendarahan.

39.Penyebab vena varikos.

40.Meningkatkan tindak balas glukosa insulin kepada pengamal pil pencegahan kehamilan.

41.Sakit gusi.

42.Osteoporosis.

43.Air liur berasid.

44.Kemerosotan toleransi glukosa.

45.Kemerosotan sensitiviti insulin.

46.Mengurangkan hormon tumbesaran.

47.Meningkatkan tekanan darah sistolik.

48.Mengubah struktur protein sehingga menganggu serapan protein oleh tubuh.

49.Alergi terhadap makanan.

50.Kencing manis.

51.Keracunan darah ketika hamil.

52.Ekzema kepada kanak-kanak.

53.Penyakit kardiovaskular.

54.Melemahkan struktur DNA.

55.Katarak.

56.Emfisema.

57.Arteriosclerosis.

58.Pembentukan radikal bebas dalam aliran darah.

59.Merendahkan kemampuan enzim.

60.Kehilangan keanjalan tisu serta fungsinya.

61.Penyebab sel hati terbahagi menyebabkan peningkatan saiz hati.

62.Peningkatan lemak dalam hati.

63.Pembesaran saiz buah pinggang.

64.Tekanan tinggi kepada pankreas dan merosakkannya.

65.Peningkatan retensi cecair dalam badan.

66.Sembelit.

67.Rabun jauh.

68.Punca kepada lapisan rerambut.

69.Hipertensi.

70.Sakit kepala.

71.Menganggu kemampuan berfikir.

72.Kemurungan.

73.Meningkatkan tindak balas insulin.

74.Punca penapaian bakteria dalam usus.

75.Ketidakseimbangan hormon.

76.Meningkatkan risiko darah beku dalam darah.

77.Meningkat risiko penyakit alzheimer.


Fuhhh… Banyaknya kesan buruk daripada pengambilan gula berlebihan… Mungkin ada lagi yang tak termasuk dalam senarai di atas.. Kalau tengok memang ngeri.. Tapi… Insaf tak??

Sharing is caring,
Norhanita
019-4771733

0 comments:

Post a Comment

Labels

ACE Advanced Joint Health Tablet aktiviti shaklee alfalfa complex antioksidan arthritis asma asthma atlit B-complex badan berasid batuk batuk kering / tibi bayi pramatang bengkak kaki berpantang berpuasa BMI bokitta buasir buku cabaran CarotoMax cawangan shaklee cepat hamil Chewable Vita-C 100 mg Cinch Energy Tea Mix cinch shake cinch shake mix cirit birit clogged duct Collagen Powder CoQ10 CoQHealth Plus cyst daftar ahli darah tinggi demam demam campak detox Diabetes diet DTX Complex e-book Ekzema endometriosis Energizing Soy Protein ESP ESP ~ Soy protein isolate powder FAQ fibroid for sale foremilk Garlic Complex gastrik gathering jutawan gemuk get clean water pitcher gigi dan gusi GLA Complex gout gula Halal hamil hb rendah healing crisis Herb-Lax Herbal Blend MultiPurpose Cream hindmilk Hubungan intim Suami Isteri hypertiroid hypotiroid ibu mengandung ibu menyusu bayi info info penyusuan info Shaklee interferon jana pendapatan dari rumah jerawat JJCM kalsium kanser kebas keguguran rambut kelebihan ahli shaklee kelemumur kencing manis kencing tak lawas kentut vagina keracunan makanan kesihatan jantung kesihatan kardiovaskular kesihatan sendi kesihatan umum kesuburan klinikal test kolesterol tinggi krisis pemulihan Kulit cantik Lecithin lepas bersalin makanan dalam pantang masalah keputihan Master celebration mata rabun Mealshake menyusu bayi Mighty Triple Gems Migrain milkbooster my life with shaklee National Conference Shaklee Nutriferon nutrisi kanak-kanak OmegaGuard order order DISINI Ostematrix osteoporosis pakej khas parut PCOS pendapatan sampingan penjagaan rambut Penyakit batu karang penyusuan Penyusuan Susu Ibu Performance Drink period tidak teratur perokok Petua phytocol ST pneumonia pori-pori besar power pumping produk promosi prosante psoriasis puasa puting tenggelam rabun silau rambut berminyak rangkaian pengedar shaklee rangkaian percutian relaktasi resdung resepi review suplemen Shaklee reward shaklee sakit kepala sakit sendi sakit tekak selingan selsema sembelit sendi senggugut Set Berpantang Shaklee set breastfeeding set Family wellness Shaklee set kesihatan wanita set kurus set men's vital health set wanita hamil silika gel Sistemik Lupus Erythematosus-SLE strok sukar hamil suplemen ibu menyusu bayi Suplemen dalam pantang suplemen kanak-kanak suplemen turunkan berat suplemen untuk kesuburan suplemen wanita hamil Sustained Released vitamin C susu formula susu ibu susu merudum susuibu tambah berat badan tambah pendapatan teknik lekapan tenaga testimoni testimoni berpantang testimoni collagen powder testimoni ibu menyusu testimoni kulit cantik testimoni kurus testimoni wanita hamil tips tips banyakkan susu ibu Tips Cantik tips ibu hamil tips melancong ibu hamil tips penyusuan tiroid tonsilitis tumit kaki merekah turunkan berat Vita-Lea Vita-Lea for Children vitamin B Complex vitamin E complex vitamin menambah tenaga vitamin untuk kanak-kanak vitamin untuk kulit cantik vitamin untuk perokok vivix wakil Cash on Delivery (COD) wanita hamil woman health set zinc

SUBSCRIBE NOW

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Artikel Terkini

Popular Posts