Vitamin E ~ makanan kaya Vitamin E, Risiko kekurangan, fungsi dan kelebihan

By
**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease





Fakta vitamin E yang anda perlu tahu!!
~ Vitamin E ialah salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. ~ Ia memperbaiki peredaran darah, yang mana perlu untuk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic buah dada.
~ Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan,
~ mengurangkan parut yang diakibatkan oleh sesetengah kecederaan,
~ mengurangkan tekanan darah,
~ membantu dalam pencegahan penyakit katarak,
~ meningkatkan prestasi atlit,
~ dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.
~ Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki.
~ Ia juga mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari.
~ Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, dan
~ membantu mencegah anemia dan "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang.

Satu kajian yang dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan vitamin E dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok. Lain-lain kajian megesyorkan bahawa vitamin ini dapat memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer. Sepanjang ini diketahui bahawa vitamin E telah menunjukkan kesan pencegahan kepada lebih kurang 80 jenis penyakit.

okeyyy..tu serba sedikit penerangan tentang vitamin E..



Jom tengok pulak apa sumber2 makanan yg kaya dgn vitamin E ni,
  • sayuran berdaun hijau gelap,
  • minyak sayuran
  • kacang,
  • biji-bijian
  • semua bijirin.
  • beras perang,
  • makanan daripada jagung,
  • telur,
  • rumpai laut,
  • hati yang dikeringkan,
  • susu,
  • oat,
  • daging organ ,
  • kacang soya,
  • ubi kentang,
  • selada air,
  • gandum.
  • Mentega,
  • alfalfa,
  • asparagus,
  • pisang,
  • strawberry,
  • biji bunga matahari,
  • biji gandum,
  • minyak kedelai,
  • buncis,
  • ubi jalar
(whooaaa..banyak kan...)



  Then..sekarang ni...kita tengok pulak..kalau vitamin E dalam tubuh tak cukup..apa yg boleh terjadi.. kekurangan vitamin E boleh menyebabkan :
  • Sel darah merah terbelah
  • Perubahan degenerative pd system saraf dan otot
  • Kelemahan dan kesulitan semasa berjalan
  • Nyeri pada otot betis
  • Gangguan penglihatan
  • Warna kulit tidak sekata
  • Mudah mengalami keradangan dan odema ( pengumpulan air dalam tisu), pada bayi.
  • Penuaan kulit sebelum masa.
  • Rambut gugur
  • Anemia.



 Daaaannnnn..ni yg paling best..mesti ramai yang nak tau fungsi vitamin E ni kan??
1. Awet muda
• Ia melambatkan proses penuaan.
•Pengambilan yang konsisten sangat membantu dalam mendapatkan tekstur kulit yang cantik, menghilangkan parut dan jeragat, wajah nampak lebih berseri dan tidak kusam. Melembabkan kulit muka

2. cegah pertumbuhan abnormal sel terutama kanser.
• Seorang teman sebelum ini mengalami masalah dimana tempat kemaluannya didapati mempunyai benjolan seperti bengkak ketumbuhan, beliau mengamalkan dua biji vitamin E selama 7 hari dan alhamdulillah ketumbuhan itu mengecut dengan sendirinya.
• Vitamin E membantu mengecutkan pertumbuhan abnormal sel dan melancarkan saraf terutama bagi ibu yang menyusu dan dapat mengelakkan bengkak susu yang berlarutan.

3. sangat membantu dalam aspek kesuburan. vitamin malam Jumaat ni!!!
• Jika nak cuba hamil..boleh ambik vitamin E.. dan nak lagi best..ambik GLA Complex..dlm GLA complex dh ada vitamin E tau...)
• meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki. (lelaki mmg digalakkan ambik vitamin E nih..

4. membantu lancarkan aliran darah
5. Membantu mengatasi masalah saraf belakang terutama mereka yang sering mengadu masalah sakit bahagian belakang badan. di masa yang sama menguatkan dinding kapilari

6. membantu mempercepat proses baik luka.
• Sangat membantu apabila si ibu yang menyusu mengalami luka di bahagian nipple. Rata2 ibu yang menyusu akan melalui saat sukar apabila puting susunya melecet ataupun luka. Pengambilan yang konsisten sangat membantu si ibu recover dari kesakitan yang dilalui.
• Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut yang diakibatkan oleh sesetengah kecederaan

7. mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.

8. membantu kawasan erola yg gelap mengecil dan warna puting menjadi cerah semula dengan pengambilan vitamin E yang konsisten.
• Bagi wanita yang pernah melahirkan anak, perasankah anda kawasan erola iaitu kawasan bahagian puting susu menjadi besar dan gelap. Semakin banyak kelahiran akan membuatkan ianya semakin gelap.

9. mengurangkan kesakitan akibat pre-menstrual
• Bagi yang mempunyai masalah pre-menstrual yang teruk.

10. membantu mengurangkan strecth mark

11. menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, dan membantu mencegah anemia dan “retrolental fibroplasia”, sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang.



 Siapa yg perlukan Vitamin E
- Mereka yg inginkan kulit yg cantik
- Yg ada masalah kulit – jerawat, jeragat, kulit kusam, tona kulit tidak sekata, stretchmark, parut2
- Anemia
- Mempunyai masalah saraf dan otot
- Darah tinggi
- Rambut gugur
- Atlit (elakkan kekejangan otot)
- Ingin hamil
- Diabetes


Dan...di Shaklee...kami pun ada vitamin E jugak tau

Apa perbezaan dan kelebihan Vita E Shaklee berbanding Vita e biasa yg terdapat di pasaran@farmasi??



 mengandungi vitamin E (d-alfa tokoferol) asli dari minyak sayuran. Ia juga mengandungi selenium yang melengkapi fungsi vitamin E.
Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa selenium. Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum manakala tanpa selenium ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik.



Cuba cek..vitamin E anda ada selenium tak?? kalau xde baik pergi beli cepat...WAJIB ambik kedua2nya...UNLESS anda berani tanggung risiko untuk dapat penyakit pada masa hadapan.

dan sila take note ye... vitamin E tidak boleh diambil oleh wanita hamil kerana ia anti oksidan yang kuat dan mampu menyebabkan keguguran

TESTIMONI : -



ini gambar terkini Noor Aishah :)


* Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

  Sharing is caring,


Norhanita
FB : Norhanita
Fanpage : OSC-MBMB
019-4771733

0 comments:

Post a Comment

Labels

ACE Advanced Joint Health Tablet aktiviti shaklee alfalfa complex antioksidan arthritis asma asthma atlit B-complex badan berasid batuk batuk kering / tibi bayi pramatang bengkak kaki berpantang berpuasa BMI bokitta buasir buku cabaran CarotoMax cawangan shaklee cepat hamil Chewable Vita-C 100 mg Cinch Energy Tea Mix cinch shake cinch shake mix cirit birit clogged duct Collagen Powder CoQ10 CoQHealth Plus cyst daftar ahli darah tinggi demam demam campak detox Diabetes diet DTX Complex e-book Ekzema endometriosis Energizing Soy Protein ESP ESP ~ Soy protein isolate powder FAQ fibroid for sale foremilk Garlic Complex gastrik gathering jutawan gemuk get clean water pitcher gigi dan gusi GLA Complex gout gula Halal hamil hb rendah healing crisis Herb-Lax Herbal Blend MultiPurpose Cream hindmilk Hubungan intim Suami Isteri hypertiroid hypotiroid ibu mengandung ibu menyusu bayi info info penyusuan info Shaklee interferon jana pendapatan dari rumah jerawat JJCM kalsium kanser kebas keguguran rambut kelebihan ahli shaklee kelemumur kencing manis kencing tak lawas kentut vagina keracunan makanan kesihatan jantung kesihatan kardiovaskular kesihatan sendi kesihatan umum kesuburan klinikal test kolesterol tinggi krisis pemulihan Kulit cantik Lecithin lepas bersalin makanan dalam pantang masalah keputihan Master celebration mata rabun Mealshake menyusu bayi Mighty Triple Gems Migrain milkbooster my life with shaklee National Conference Shaklee Nutriferon nutrisi kanak-kanak OmegaGuard order order DISINI Ostematrix osteoporosis pakej khas parut PCOS pendapatan sampingan penjagaan rambut Penyakit batu karang penyusuan Penyusuan Susu Ibu Performance Drink period tidak teratur perokok Petua phytocol ST pneumonia pori-pori besar power pumping produk promosi prosante psoriasis puasa puting tenggelam rabun silau rambut berminyak rangkaian pengedar shaklee rangkaian percutian relaktasi resdung resepi review suplemen Shaklee reward shaklee sakit kepala sakit sendi sakit tekak selingan selsema sembelit sendi senggugut Set Berpantang Shaklee set breastfeeding set Family wellness Shaklee set kesihatan wanita set kurus set men's vital health set wanita hamil silika gel Sistemik Lupus Erythematosus-SLE strok sukar hamil suplemen ibu menyusu bayi Suplemen dalam pantang suplemen kanak-kanak suplemen turunkan berat suplemen untuk kesuburan suplemen wanita hamil Sustained Released vitamin C susu formula susu ibu susu merudum susuibu tambah berat badan tambah pendapatan teknik lekapan tenaga testimoni testimoni berpantang testimoni collagen powder testimoni ibu menyusu testimoni kulit cantik testimoni kurus testimoni wanita hamil tips tips banyakkan susu ibu Tips Cantik tips ibu hamil tips melancong ibu hamil tips penyusuan tiroid tonsilitis tumit kaki merekah turunkan berat Vita-Lea Vita-Lea for Children vitamin B Complex vitamin E complex vitamin menambah tenaga vitamin untuk kanak-kanak vitamin untuk kulit cantik vitamin untuk perokok vivix wakil Cash on Delivery (COD) wanita hamil woman health set zinc

SUBSCRIBE NOW

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Artikel Terkini

Popular Posts